14 SUGER

Sorry, this content is not available in English. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Året var 2007, jag började högstadiet och slutade leka Catch the Flag för att istället spenderade rasterna på ett skoltorg, undvika cigaretter och fylla på mascaralagret. Det var tiden då den svart-vita praktiska Adidas-väskan snart byttes ut mot en sleten handväska från H&M och en allt för frekvent användning av bilddagboken var ett tecken på ocoolhet. Jag trodde jag visste så mycket, att jag kände mig själv och så vidare men aj, nej. Jag antar att jag kommer titta tillbaka på mig själv som 23-åring och tänka samma sak om några år, men jag tänkte ändå dikta upp lite tankar jag hade som 14, 15-åring som jag känner är riktigt hej-kom-och-hjälp-mig. Varför? För att jag tycker det är jätteroligt och det är sånt här en får skriva om när en inte har tillräckligt med pengar för att skriva en blogg om sina senaste inköp. Pga: har inga senaste inköp och köper jag någonting dricker jag upp det 9/10 gånger. Bra. Då så

  1. “H&M’s foundation på tub funkar fint & Date Love luktar gott”

Jag kan knappt sminka mig nu ens och senast igår frågade jag min syster om vad en concealer är och hur/när/vart den används, men sett från tiden med kajal i ögonlinjen som linsbärare och lagren av H&M’s akne-gegga i fel foundation-färg så är jag beredd att hävda att jag ändå utvecklats något. Att det fanns en osmickrande kant någonstans i halsområdet var inte ett större bekymmer och kunde kompenseras med Date Love-“parfymen” som cirka alla hade. Jag vet inte vad den lukten hade framkallat för minnen hos mig idag, men jag är rädd att det är någonting i stil med hångelfest framför The Grudge, vilket vore en skräckis i dubbel bemärkelse och på alla plan.

2. “Piercing i tungan är najs”

En dåvarande pojkvän nämnde att “piercing i tungan är najs på tjejer” och i och med detta väckte han min misstänksamhet mot varje tjej i skolan med tung-piercing samt mitt mål om att själv någon gång våga skaffa det och “vara najs” jag med. Jag reflekterade nog inte en enda gång över varför det skulle vara så “najs” men nu i efterhand är ju den matematiken inte svinavancerad ens för mig (och då stod jag trots allt på mina bara knän för att få godkänt på matte-nationella i gymnasiet). Att jag “stod på knä” i den sistnämnda lilla anekdoten är dock mer av en metafor än faktiskt agerande, till skillnad mot vad ekvationen “tungpiercing = najs” kanske betydde under högstadiet. Hur som helst så är jag är otroligt tacksam för att min feghet/insikt(?) inte ledde till att en tandförstörande penetrerings-piercing fick flytta in i kakhålet.

3. “Pappa märker inte om jag tar den här cidern”

Eftersom jag nog var den enda i hela bygden (ja, bygden) som inte visste att det fanns en langar-gubbe med en spritkällare en kunde gå till för att skaffa kröka, så tog jag till de knep jag kunde: leta hemma. Som en gåva från himlen fann jag ett helt ciderlock i garaget och jag blev rätt så salong x10 av bara ett par stycken. Perfekt. Det hade kanske gått att komma undan med det, men eftersom antalet cider i locket sakta men säkert krympte till noll fanns inget annat att göra än att hoppas på att pappa kanske glömt att han haft det i garaget alls. Det visade sig att anledningen till att det inte var uppdrucket var en annan: cidern hade passerat utgångsdatumet. Med 7 år. Det förklarade de snabba fyllorna och jag vart rätt så påkommen. Lärde jag mig att pappa märker allt? Njae, han har fortfarande inte sagt någonting om att den där gamla Absolut-flaskan smakar oroväckande mycket vatten och som jag vet står kvar i ett spritskåp någonstans där hemma.

4. “Rullgrus är inte så jävla farligt”

På min gul-svarta vespa kallad “getingen” rullade jag i stadiga 50 mot Linnea; klädd i linne och shorts för att få lite röd bränna på mina juni-bleka lemmar. Visst saktade jag ner för att svänga in på grusvägen ner till hennes hus, men rally-högmodet got the best of me och i alldeles för hög fart (och på ett sätt som troligtvis såg hundra gånger mer våldsamt ut i mitt huvud än vad det gjorde i verkligheten) så flög getingen vidare och pollinerade ängen vid sidan av vägen medan mina lemmar blev röda av fel sorts anledning. I periferin såg jag Linneas storebror och pappa rusa till undsättning medan jag hulkandes tackade guden jag inte trodde på att jag överlevt. Drama-drottningen vandrade sedan ner för grusvägen, med ett minussaldo på hybriskontot och med insikten om att rullgrus aldrig skall underskattas igen så länge jag lever.

5. “Jag kommer aldrig…”

“Jag kommer aldrig gilla kaffe eller oliver”. “Jag kommer aldrig ha ett one night stand”. “Jag kommer aldrig få en minneslucka”. “Jag kommer aldrig somna i en buske”. “Jag kommer aldrig kugga en tenta”. Jag kommer aldrig bli dumpad, jag dumpar“, “Jag kommer aldrig ha oskyddat sex”, “Jag kommer aldrig tatuera mig”, “Jag kommer aldrig ha jeans med hög midja”, “Jag kommer aldrig ha trosor med hög midja!!!”,”Jag kommer aldrig vakna hemma hos någon med en baseball under knät och en plastkrona på huvudet”, “Jag kommer aldrig köpa ett Pippi Långstrump-samlar-mynt för 599 SEK på fyllan”. Listan tar inte slut över saker jag aldrig trodde att jag skulle göra men som jag gjort. Jag tror det är det roligaste av allt: jag trodde jag var så himla rimlig och det har visat sig med åren att jag bara blir mer och mer orimlig.

Så. “Jag kommer aldrig…” är ett uttryck dömt att motbevisas. Det är i princip den enda jag lärt av allt detta och som jag vet att jag aldrig kommer att glömma av. Jag kommer ramla på mycket grus i framtiden, förmodligen kanske inte återgå till Date Love men å andra sidan vet jag inte om jag lärt mig av några läxor tillräckligt mycket för att inte göra om en massa misstag igen. Men det hör väl till. Livet är lite hej-kom-och-hjälp-mig.

Jag trodde aldrig att jag skulle ha ett litet förråd selfies från en viktoriansk lägenhet i London som jag bor i år 2007. Men the more you know: 23 suger inte så värst mycket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *