EXPERT EXPECTATIONS

Sorry, this content is not available in English. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Det här med att inte vara duktig på saker och ting är väl inte skitkul för någon, men för mig har det verkligen varit ett problem så länge jag kan minnas. Jag hade sådan ångest när vi skulle åka skridskor med skolan att jag istället fick ta till och spela fullständig clown för att klara av dagen. Istället för att faktiskt försöka lära mig så tänkte jag väl att det var lika bra att låtsas som om jag jag var jordklotets största icke-talang på det där. Då skulle jag iallafall uppfattas som ‘duktig på att vara rolig’. Det var så med precis allting när jag var yngre, och om jag visste att det var någonting jag inte var bra på som gick att undvika att göra så struntade jag i att försöka istället.

Jag har ändå försökt utmana det där mer och mer, för det hämmar ju en så fruktansvärt mycket i livet. Startskottet var nog när jag började spela innebandy i högstadiet trots att jag visste att resten av laget då hade spelat i säkert 6, 7 år. Jag visste att det innebar att jag skulle vara bland de sämsta ett tag. Och det gick bra. Jag överlevde, tänka sig. Då var det en väldigt stor bedrift för mig att våga sig på: att inte vara bäst på någonting. Det är ju inte direkt så att jag varit bäst på någonting någonsin, men det har ofta varit målet för mig. Det är nog lite därför jag drar ut på att lära mig ett nytt språk just nu till exempel. Jag vet att det kommer innebära att jag är rätt så jävla jättedålig till en början och jag tycker allt fortfarande att det är lite jobbigt. Av någon anledning kan jag ibland få idén om att jag gör mig till åtlöje om jag inte är duktig på någonting. Vilket ju såklart är helt absurt, alla måste vi ju börja någonstans och vem fan bryr sig om vad jag är bra på. De flesta är ju upptagna av att tänka på vad de själva sysslar med ändå.

MEN. Jag har verkligen jobbat på detta! Och jag tycker att jag kommit väldigt långt. Bland annat så har största delen av den betygshets jag förr alltid utsatte mig själv försvunnit. Förr kändes det som om världen gick under om jag inte fick högsta betyg, eller det var snarare inte ens ett alternativ. Allt eftersom jag blivit äldre, kuggat tentor och fått perspektiv på vad som är viktigt här i livet så har den pressen försvunnit. Nu vet jag att mitt värde inte sitter i ett betyg. Jag testar mer än gärna nya sporter och aktiviteter. Bland annat så går jag just nu i en kreativ skrivarkurs här, vilket jag tror att jag nämnt här innan någon gång redan. Alla andra där är britter och kan så många synonymer för ord att jag ibland blir helt ställd och knappt får ur mig en enda engelsk mening, men jag är där och tycker det är skitkul. Och så försöker jag ju mig på det här med att bli bättre på fotografi. Jag är ju dock inte alls bra på att redigera. Vissa av bilderna här nedan är inte ens redigerade alls. Alltså jag får ju krupp bara av att tänka på Photoshop. Har liksom INGEN motivation till att sitta och lära mig det. Jag vill bara vara bra på det med en gång. Likaså kamerafunktionerna till kameran jag har. Har snart sagt i ett år att jag ska sätta mig in dem. Har jag det? Nej. Jag tror till och med att jag tappat bort instruktionsboken. Har ju med andra ord lite höga prestationsförväntningar på mig själv ännu, som om duktigheten skall kunna gå att sätta på med en knapptryckning.

Får jobba vidare lite där kanske. Här är iallafall några mina kamera-knapptryckningar när jag var hemma senast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *