MEDVETNA VAL

Som jag skrivit om förut så kör jag 100 % vegetariskt numera och försöker närma mig veganskt mer och mer. Det handlar väl i grund och botten om att bryta en vana, vilket i sig är skitsvårt. Att jag på något vis i mitt liv skulle vara låst till produkter känns dock så himla… jag vet inte, svagt av mig? Jag vill inte att konsumtion av vissa saker ska få ge mig någon typ av trygghetskänsla. Att jag ”behöver” äta det jag ”alltid ätit” för annars blir livet fruktansvärt långtråkigt och dötrist. Det är väl förståeligt om en pratar om typ… vatten. Eller sömn. Det finns ingenting att alternera med där, obviously. Men när det kommer till just kött så finns det ju så många alternativ att det mest känns oinspirerande och icke-kreativt att hävda att det är någonting jag bara måste ha.

Personligen tycker jag att det inte var speciellt svårt att gå från kött till vegetarisk kost. Det finns ju till och med substitut till kött där du knappt märker någon skillnad. Från vegetariskt till veganskt är däremot lite av en utmaning till en början måste jag medge. Det är ju för tusan mjölk i princip allting. Min handling häromdagen tog nog 3 gånger så lång tid på grund av att jag var tvungen att kika på innehållsförteckningen på precis allting som inte var typ en banan eller päron. Jag vet inte riktigt vad jag letar efter än heller. Men det är sånt en får lära sig. I grund och botten känns det värdefullt och viktigt att faktiskt ta sig tiden att kika på innehållsförteckningar över saker och ting ändå. Tillsatser och skumma konstgjorda ämnen brukar ju sägas vara typiskt bra att undvika. När en äter veganskt eller vegetariskt känns det som en undviker mycket sådant automatiskt dessutom.

Detta är inte en post för att moralkärringen skall få sagt sitt, utan mer någon form av tankegång kring hur jag försökt vara medveten när jag konsumerar det senaste och hur det gått. För den ovana konsumenten är det mer eller mindre utmanande att handla klimatsmart. Vill jag ha någonting nytt och fint som inte kostar skjortan känns till exempel H&M lockande då och då. Samtidigt som det ju inte är svin-najs på något sätt att sponsra produktionen av en tisha för 99 spänn är det intressant hur vi lyckas tränga bort de tankarna ibland och känna att det känns mer onajs att betala 299 spänn för en nästan identisk på Urban Outfitters renewal-avdelning. Det är ju inte utan anledning som en går lite Marxilicious ibland och förbannar kapitalismen, lol.

Men jag har faktiskt lyckats hitta riktiga kap den senaste tiden, som både är snygga och klimatsmarta! Även om detta inte är en modeblogg (att jag kände att jag behövde nämna det är ju högst oklart) så tänkte jag dela med mig av produkter som är så bra att de är bättre än de traditionella alternativen:

Jajamen, jag har fallit dit: äger numera en Kånken precis som varje 20-plussare kring Majornaområdet som någon gång haft en annan hårfärg än sandré. Det fina med denna varianten, som kallas Re-Kånken, är att den är gjord helt och hållet av återvunnen plast. Den är gjord av en enda tråd och färgad på ett miljösnällare sätt. Tycker personligen att den är finare utan plastmärket som sitter på de vanliga Kånken också. Jag körde helsvart, men det finns hur många färger som helst (nej faktiskt inte, men 11).

Skinnskor utan skinn! Hur bra. Själv anser jag att Dr. Martens är de enda skorna jag behöver ha här i livet och mina gamla klassiska svarta har överlevt 3 nollningar, 3 festivaler, 4 somrar, lika många vintrar och otaliga utgångar på diverse sunkiga ställen. Nu finns det dock ett veganskt alternativ till skinn-Martens, där inga animaliska produkter what so ever ens blandats in i produktionen men kvalitén är lika bra. Jag skall köra på de låga svarta så fort de får påfyllning i sortimentet igen. De verkar härligt nog vara jättepoppis. Hoppas att företagen lyssnar på denna uppenbara efterfrågan av skinnfria skor.

Sist men inte minst: en tisha från Urban Renewal. Urban Outfitters generellt är faktiskt lite väl dyrt egentligen tycker jag, men är det återvunna saker känns det som att pengarna är mer legitimerade att lägga på något vis. Ser ni hur fint jag ställde upp lite gröna blad vid sidan om för att liksom symbolisera och totalt embrace:a mina gröna försök? Ironin i att det är plastblad från IKEA dock.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *